You are here

Onderzoeksstage Leefstijlteam GGz Centraal (24-36 uur)

19 April 2021
Parttime
Barneveld

Zo werk jij

Achtergrond
Een ongezonde leefstijl speelt een grote rol bij het ontstaan van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (o.a. metabool syndroom) en draagt bij aan een verkorte levensduur van wel 10-20 jaar bij mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA). Dit verlies in levensjaren komt veelal door fysieke (zoals cardio-metabole) aandoeningen. Interventies die tot doel hebben om een actieve en gezonde leefstijl te stimuleren kunnen niet alleen lichamelijke gezondheid verbeteren, maar ook psychische symptomen, cognitief en psychosociaal functioneren en kwaliteit van leven.

GGz Centraal heeft een leefstijlbehandeling (MULTI+) ontwikkeld die op de lange termijn zichtbaar gunstige effecten op fysieke gezondheid, kwaliteit van leven, psychosociaal functioneren en medicatiegebruik heeft. Daarom is besloten leefstijl een speerpunt van de organisatie te maken en de behandeling de nieuwe norm te maken in de dagelijkse praktijk.

Jouw werkzaamheden
Je neemt vragenlijsten af bij cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening die opgenomen zijn binnen een kliniek van GGz Centraal. De vragenlijsten worden afgenomen door middel van semi-gestructureerde interviews, samen met een team van andere studenten. De vragen gaan onder andere over beweging, kwaliteit van leven, slaap, eetpatroon, symptomen, zingeving en vragen over de implementatie van de leefstijlbehandeling. Dit heeft als doel om de gezondheidstoestand van cliënten en de integratie van de leefstijlbehandeling in kaart te brengen.
Je bent actief betrokken bij het uitvoeren van metingen, contact leggen met verpleegkundig teams en cliënten, toelichting van het onderzoek geven en data verzamelen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om met behulp van de verzamelde data een onderzoeksvraag te beantwoorden in het kader van je (master)thesis.
De werkzaamheden zullen op de verschillende klinieken plaatsvinden, zoals in Amersfoort, Ermelo, Hilversum of Almere.
Je wordt getraind in het afnemen van de verschillende vragenlijsten.
De standplaats is locatie Amersfoort, Zon & Schild, maar je kunt uiteraard ook vanuit huis aan je thesis werken.

Met elkaar

Wij zijn GGz Centraal, specialist in geestelijke gezondheidszorg, verdeeld over vijf resultaatverantwoordelijke zorgeenheden. Onze bijna 3.000 medewerkers stimuleren wij om hun kwaliteiten te ontwikkelen en optimaal in te zetten voor de beste zorg van onze patiënten. Daarnaast werken we intensief samen met andere zorginstellingen, welzijnsorganisaties en gemeenten. Onderwerpen als samenwerking & kennisdeling, innovatie, accent op veerkracht & herstel, goed werkgeverschap en financieel krachtige bedrijfsvoering bepalen onze dagelijkse praktijk.

Het vaste team bestaat uit twee promovendi en een senior onderzoeker (tevens inhoudelijk programmamanager Leefstijl), die in samenwerking met een uitvoerend programmamanager het onderwerp vormgeven binnen GGz Centraal. Doorlopend zijn ook mensen op een werkervaringsplaats, stagiairs en medewerkers in opleiding betrokken in het kader van hun (afstudeer)onderzoek. 

Jouw kwaliteiten

Wij zoeken studenten die nieuwsgiering zijn naar – en affiniteit hebben met – de psychiatrie.

 • Je solliciteert op deze onderzoeksstage in het kader van een erkende WO opleiding;
   

Voor de semi-gestructureerde interviews:

 • Je hebt minimaal affiniteit en enige ervaring met dataverwerking in Excel;
 • Je hebt affiniteit of ervaring met het interviewen van cliënten of wil dit graag leren;
 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden, bent nauwkeurig en flexibel en kunt goed samenwerken;
 • Je hebt er geen probleem mee op (een groep) mensen af te stappen die je niet kent;

Indien je een (master)thesis bij ons schrijft, voor data-analyse:

 • Basiskennis van SPSS;
 • Je kunt jezelf nieuwe kennis en (statistische) vaardigheden goed eigen maken;
 • Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een vast onderdeel van onze referentiecheck. Deze zal worden vergoed;
 • Je bent bereid om te reizen naar verschillende locaties (o.a. Amersfoort, Almere, Hilversum, Ermelo). Een auto is eventueel beschikbaar vanaf standplaats Amersfoort. Het bezit van rijbewijs B is een pré.

Wij zorgen voor jou

Tijdens je stageperiode ontvang je een stagevergoeding conform de CAO GGZ. GGz Centraal werkt met een eigen stageovereenkomst, deze staat naast een eventuele stageovereenkomst vanuit je opleiding. Het gaat om een stageplek (24-36 uur) per september 2021 voor ten minste vier maanden. Bij wederzijdse tevredenheid is er uitzicht om gedurende de zomer als vakantiekracht in dienst te komen om de metingen voort te zetten voor de evaluatie in de klinieken. 

Versterk ons

Heb je vragen of wil je uit eerste hand meer te weten komen. App of bel dan met Natascha den Bleijker (06-82300686) of Myrthe van Schothorst. (06-82648117), onderzoekers leefstijl. Kijk voor meer informatie, onderzoek en publicaties, op www.ggzcentraal.nl/leefstijl. 

Details

Job status: 
Open
Workfields: 
Geestelijke Gezondheidszorg
Opleidingsniveau:
WO
Organisatie:
Postcode:
3772 AL
Plaats:
Barneveld