You are here

Niveaus

 

Ben jij benieuwd naar leren in zorg en welzijn?

Maar weet jij nog niet welke opleiding bij jou past, welke competenties je moet hebben of welke vooropleiding je eventueel nodig hebt? Bekijk de mogelijkheden per opleidingsniveau hieronder.
 

Meer weten? Op www.youchooz.nl vind je een volledig overzicht van huidige opleidingen en beroepen in sector Zorg en Welzijn. 

Middelbare scholieren: Aan JOU hebben we wat!
Speciaal voor leerlingen op de middelbare school is een lespakket samengesteld met interactieve voorlichtingslessen. Op een toegankelijke manier mét humor wordt kennis gemaakt met beroepen binnen sector Zorg en Welzijn en wat dit van jou vraagt. Want jouw humor, lef en nieuwsgierigheid is wat Zorg en Welzijn nodig heeft! 

Wil jij het lespakket ook op jouw school ontvangen? Vraag het aan via www.aanjouhebbenwewat.nl

 

Opleidingsniveaus

Mbo niveau 1
Het gaat bij dit niveau vooral om assisterende functies. Je helpt cliënten met het huishouden, je zorgt in beperkte mate voor kinderen en maakt bijvoorbeeld eten klaar. Ook boodschappen doen en een praatje maken met je cliënten horen bij je werk.

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?
Geen vooropleiding vereist

 

Mbo niveau 2
Binnen niveau 2 kun je met diverse groepen mensen gaan werken op uitvoerend en ondersteunend gebied. Het kan gaan om kinderen, gehandicapten, volwassenen en ouderen. Je helpt ze bijvoorbeeld met hun persoonlijke verzorging en het huishouden.

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?

 • VMBO basis beroepsgerichte leerweg of
 • Diploma niveau 1 (geeft mogelijk verkorting van opleidingsduur)

--> Bekijk hier de factsheet Arbeidsmarktperspectief niveau 1 en 2

 

MBO niveau 3
Binnen niveau 3 vallen met name verzorgende, maatschappelijke zorg en pedagogische opleidingen. Na een opleiding op dit niveau kun je zowel op het uitvoerende, ondernemende, coördinerende en begeleidende vlak werken.

Met een diploma verzorgende help je bijvoorbeeld mensen met aan- en uitkleden en wassen, maar ook met technische handelingen. Na de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang kun je aan de slag in een kinderdagverblijf. En een medewerker maatschappelijke zorg kan gaan werken als activiteiten- of woonbegeleider. In alle functies op dit niveau observeer, begeleid en stimuleer je mensen.

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?

 • VMBO Kb / G / T leerweg of
 • VBO met 2 vakken op C, rest op B-niveau of
 • MAVO of
 • Overgangsbewijs 3 - 4 havo of
 • Diploma niveau 2 (geeft mogelijk verkorting van opleidingsduur)

 

Mbo niveau 4
Binnen niveau 4 vallen opleidingen voor heel veel uiteenlopende beroepen (en werkvelden). De bekendste opleiding is die tot verpleegkundige (MBO), waarna je zelfstandig verpleegkundige handelingen kunt uitvoeren. Als verpleegkundige ben je niet alleen uitvoerend, maar ook op organiserend en coördinerend vlak bezig.

Kies je op dit niveau voor een opleiding tot pedagogisch werker, dan ondersteun en begeleid je mensen die problemen hebben. Het ondernemen van activiteiten met je cliënten kan ook bij je werk horen.

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?

 • VMBO Kb / G / T leerweg of
 • LBO met 4 vakken op D-niveau en 2 op C-niveau of
 • MAVO met 4-6 vakken op D-niveau of
 • Overgangsbewijs 3 - 4 HAVO of
 • Diploma niveau 3 (geeft mogelijk verkorting van opleidingsduur)

 

Hbo (niveau 5)
Als je op niveau 5 aan de slag gaat, heb je een hbo-opleiding achter de rug. Als verpleegkundige op dit niveau heb je niet alleen uivoerende, organiserende en coördinerende werkzaamheden maar voer je bijvoorbeeld ook probleemverhelderende gesprekken en geef je voorlichting. 

Binnen niveau 5 heb je ook de mogelijkheid om sociaal pedagogisch hulpverlener te worden. Je werkt dan op het gebied van welzijn, waarbij mensen van allerlei leeftijden begeleiding, behandeling, ondersteuning en/of verzorging nodig hebben. 

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?

 • HAVO / VWO of
 • Diploma niveau 4 (geeft mogelijk verkorting van opleidingsduur)

--> Bekijk hier de factsheet Specialistisch verpleegkundige HBO+

 

Wetenschappelijk Onderwijs
WO-niveau staat voor een universitair diploma. Er zijn binnen zorg en welzijn verschillende beroepen die je op dit niveau kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan orthopedagoog en gezondheidswetenschapper, maar ook aan psycholoog, chirurg, huisarts of verpleeghuisarts.

Wat heb je nodig om toegelaten te worden?

 • VWO of
 • Diploma niveau 5

Wil jij je oriënteren op leren en/of werken in Zorg en Welzijn? We helpen je graag op weg! Meer informatie vind je hier.