
Stichting Peuterspeelzalen Arnhem
De SPA stimuleert haar peuters spelenderwijs in hun ontwikkeling. Hierdoor gaan de peuters goed voorbereid naar de basisschool. Kortom de Stichting Peuterspeelzalen Arnhem door de jaren heen: Veelzijdig, Veelkleurig en Voortvarend.

Over ons
De SPA stimuleert haar peuters spelenderwijs in hun ontwikkeling. Hierdoor gaan de peuters goed voorbereid naar de basisschool. Kortom de Stichting Peuterspeelzalen Arnhem door de jaren heen: Veelzijdig, Veelkleurig en Voortvarend.
Locaties
Informatie voor werknemers
Werkwijze
Op de peuterspeelzaal wordt gewerkt volgens de methode Actief Leren. Deze manier van werken is afgeleid van het educatieve programma Kaleidoscoop.
‘Actief Leren’ stimuleert zoveel mogelijk het actief en zelfstandig leren van de kinderen. Het is een methode die kinderen structuur en zekerheid biedt. De rol van de leidster is vooral ondersteunend en begeleidend. De structuur en de opzet van de dagindeling en de indeling en aankleding van de peuterspeelzaal zijn aangepast aan Actief Leren op de peuterspeelzaal. Uitgangspunt daarbij is dat kinderen het beste leren in een stimulerende, maar geordende ruimte. De peuterspeelzaal is ingedeeld in duidelijke hoeken zoals de bouwhoek, het huis, de knutselhoek en de leeshoek. Het spelmateriaal is voorzien van plaatjes en ligt overzichtelijk klaar om mee aan de slag te gaan. De kinderen kunnen de spulletjes daardoor zelfstandig pakken en opruimen.
Bij Actief Leren is het belangrijk dat kinderen hun eigen activiteiten mogen kiezen. Eerst wordt er samen met de peuters een plannetje gemaakt; daarna mogen de kinderen hun eigen plan uitvoeren. Na afloop wordt er door de leidsters en de peuters samen nagepraat over hoe de uitvoering verlopen is. Deze cyclus van vooruitkijken-uitvoeren-terugkijken is bij het Actief Leren heel belangrijk.
Bij een aantal speelzalen wordt op een meer intensieve manier gewerkt. Deze speelzalen werken volgens de speel-leermethode Kaleidoscoop, een ontwikkelingsstimuleringsprogramma voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Zie voor meer informatie: www.kaleidoscoop.org
Daarnaast wordt door middel van een gerichte taalstimuleringsmethode, Puk en Ko, speciale aandacht besteed aan taalontwikkeling. Het gaat hierbij met name om kinderen die om wat voor reden dan ook een grotere kans hebben om al met een achterstand aan de basisschool te beginnen. Door op jonge leeftijd al op een dergelijke intensieve manier te werken hoopt de SPA een bijdrage te leveren om achterstand te voorkomen dan wel zo klein mogelijk te laten zijn en zo de toekomstige onderwijskansen van die kinderen te vergroten.
Hoe ziet een dagdeel op de peuterspeelzaal eruit:
- Brengen en Begroetingskring
- Vooruitkijken
- Speelwerken
- Opruimen
- Terugkijken
- Melk- en fruitkring
- Speelleren in de grote groep
- Speelleren in de kleine groep
- Buiten spelen
- Kinderen worden opgehaald